On the Rock

Uit eten met zakenrelaties, de do's en don'ts

Uit eten met zakenrelaties kan goed zijn voor het opbouwen van een langdurige relatie. Gunfactor speelt voor een groot deel mee in het doen van zaken. Enkele tips om de beste indruk achter te laten.

Doe wat onderzoek naar je gezelschap

Neem de tijd om je in te lezen over je gasten. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van LinkedIn. Als je de zakelijke en persoonlijke achtergronden van je gasten kent, inclusief persoonlijke interesses en hobby’s kan je deze kennis gebruiken om de relatie op te bouwen. Ook kan dit helpen bij het kiezen van een geschikt restaurant.

Controleer vooraf altijd even of je gasten dieetbeperkingen hebben. Mocht dit het geval zijn, is het verstandig om van te voren het menu te bekijken om te controleren of er passende gerechten worden geserveerd.

Kom op tijd

Zorg dat jij eerder in het restaurant aanwezig bent dan je gasten. Zo kan je controleren of de tafel geschikt is. Daarnaast kan het je gasten het idee geven dat ze geen hoge prioriteit zijn als je te laat komt.

(De tekst loopt door onder de afbeelding.)

Betaling van rekening

Voorkom onnodige ongemakkelijke situaties en zorg dat de rekening niet aan tafel wordt gebracht. Het hangt natuurlijk van het restaurant af, maar het een mogelijkheid is, kies dan voor een van de onderstaande opties;

  • Laat de rekening achteraf naar je toesturen;
  • Laat je creditcard alvast scannen en bespreek de hoogte van de fooi;
  • Betaal discreet tussendoor;
  • Laat je gasten eerder vertrekken.

Respecteer het bedienend personeel

Hoe je met restaurantpersoneel communiceert kan je zakelijke relatie beïnvloeden, omdat het laat zien hoe je met mensen omgaat. Dus verlies niet je geduld, zelfs niet als service niet zo goed is of gerechten niet naar wens zijn.

Profiteer van de 'small talk'

Een zakelijk diner hoeft niet alleen over zaken te gaan. Het kan in feite zelfs passend zijn om werk onderwerpen even te vermijden en elkaar persoonlijk te leren kennen. Als je wel zaken wilt bespreken, dan raden wij aan dit na het hoofdgerecht te doen. Dan is er vaak minder tussenkomst van bediening.

Forceer geen persoonlijk gesprek als je gast daar minder voor openstaat of begin gerust over zaken als een moment eerder op de avond al geschikt is. Probeer vooral met de flow mee te gaan.

Tip; uit eten met buitenlandse zakenrelaties? Zoek op of er in hun land gebruiken (rondom eten) zijn die belangrijk zijn voor u om te weten.

Back to top